Konut Satışlarında KDV İle İlgili Kanun Çıktı: Söz Bakanlar Kurulunda

Dr. Özgür BİYAN- Emlak Pazarı Dergisi / Temmuz 2012

Okurlarımız hatırlayacaklardır geçen sayımızda konut sektöründe KDV ile ilgili gelişmeler dergimizin ana başlıklarından biriydi. Hatta bu köşemizde de okurlarımızı bilgilendirmek amacıyla KDV ile ilgili öngörülen son gelişmelerden sizleri haberdar etmiştim. Nihayetinde konu ile ilgili Kanun Resmi Gazete’de yayınlandı ve yürürlüğe girdi.

Bakanlar Kuruluna Yetki Verildi

Geçen hafta da belirttiğimiz üzere mevcut durumda gayrimenkul satan kişi ya da işletmeler halen süre gelen kanuni düzenlemelere göre konut satışlarında m² kriterine göre hareket etmekteydi. Uygulanacak KDV oranı net alanı 150 m²’ye kadar olan konut teslimlerinde %1, 150 m²’den büyük konutlar ile işyerlerinin tesliminde %18 olarak uygulanmaktaydı.

15 Haziran 2012 tarihli ve 28324 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 6322 sayılı Kanun’un  22. maddesiyle Bakanlar Kuruluna konut teslimlerinde belirli kriterlere göre KDV oranını belirleme yetkisi verildi

Konut Teslimlerinde KDV Oranı Ne Olacak?

Kanuni düzenlemelere göre konut teslimlerinde inşaatın yapıldığı arsanın veya konutun vergi değeri ve bulunduğu yer esas alınarak Bakanlar Kurulu farklı KDV oranları tespit edebilecek.

Örneğin 100.000 TL vergi değeri olan arsa ile 500.000 TL veya 1.000.000 TL vergi değeri olan arsa üzerindeki konut teslimlerinde farklı KDV oranları uygulanabilecek. Ya da 50.000 TL değerindeki konut ile 1.000.000 TL değerindeki konutların teslimlerinde yine farklı KDV oranları uygulanabilecek. Artık konutun m² büyüklüğünün önemi kalmayacak.

Hangi Tarihten İtibaren Geçerli Olacak?

Geçen haftaki yazımızdan da hatırlayacağınız üzere düzenlemenin bu şekilde olması halinde geçmiş dönemde yapılan sözleşmeler ve satışların nasıl değerlendirilmesi gerekeceği hususunun da önem arz ettiğini belirtmiştik. Özellikle proje kapsamında olan veya inşaat devam ederken konut alanlar için hangi KDV oranlarının geçerli olacağı konusu akılları karıştırmıştı.

Yukarıda bahsettiğimiz kanuni düzenlemelerin yürürlük tarihleri ile de bu konuda kesin bir tarih belirlenmiş oldu. Kanun’un 43. maddesi uyarınca yapı ruhsatı 01.06.2012 tarihinden önce alınan konut inşaatı projeleri ile kamu kurum ve kuruluşları ve bunların iştirakleri tarafından ihalesi bu tarihten önce yapılan konut inşaatı projelerine ilişkin konut teslimlerinde eski maddeler geçerliliğini koruyacak. Ancak 01.06.2012 tarihinden sonra yapı ruhsatı alınan projeler Bakanlar Kurulunun belirleyeceği oranlara tabi olmak durumunda kalacak.

Top Bakanlar Kurulunda…

Kanun yetkiyi Bakanlar Kurulu’na verdi. Şimdi Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılacak KDV oranlarına ilişkin karar bekleniyor. İlerleyen günlerde arsa ve konutların vergi değerlerine göre ne oranlarda KDV oranı uygulanacağı belirlenecek… Çeşitli kesimlerce eleştirilen yeni düzenlemenin sıkıntıları da zamanla belli olacak… Biz bu hususta siz okurlarımızı bilgilendirmeye devam edeceğiz.

Print Friendly, PDF & Email

İlginizi Çekebilir...

Bir cevap yazın

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.