Konut ve İşyeri Kira Kazançları İle İlgili Soru Cevaplar (devamı)

Önceki soru ve cevapları görmek için buraya tıklayınız.

 

  1. SORU: merhabalar, 2015 yılı aylık kira anlaşmam aylık 650-TL. ancak kiracım 4 ay kira bedeli yatırdı. Kalan diğer kiraları onarım için kendisi ödedi. Bana da işin toplam yekününün olduğu kredi kartı ödemesini mail attı. Yani ben 2015 de 2600 tl kira geliri elde ettim. Bu sebeple nasıl bir beyanname vermeliyim.

CEVAP: Kiracınızın onarım için ödediği bedeller sizin geliriniz sayılır. O nedenle onarım bedellerini de kira gelirinize dahil ediniz.

  1. SORU: Bir tanıdıgın 16500 tl Mesken kıra gelırı var cıkan vergı 1455.00 tl.. Dıger yandan 10.500,00 tl İşyerı kıra gelırı var ve adına 2.100,00 tl kesıntı yoluyla vergı odenmıs. Bunu cıkan vergıden dusebılırmıyız ? yada bu odenen vergıyı ıade talep edebılırmıyız ?

CEVAP: Söz konusu kesintiyi vergiden düşemezsiniz ayrıca iade talep etme durumunuz da bulunmamaktadır.

  1. SORU: 2015 yılı mart ayında vefat eden baba aylık 1700 tl kira elde ediyordu. Miras iki oğluna kaldı oğulları kalan aylara göre mi Gmsi beyannamesi verecek baba adına beyanname verilmedi ise Nasıl bir yol izlenecek?

CEVAP: Ölen kişinin beyannamesini mirasçıları verecektir.

  1. SORU: İŞYERİ KİRA GELİRİM VAR. KİRACIM BASİT USUL MÜKELLEF OLDUĞUNU SÖYLÜYOR YILLIK 3.000,00 TL GELİRİM VAR.. İŞYERİ KİRA GELİRİ 29.000,00 TL altında olduğu için beyanname vermeyeceğim diye biliyorum ancak kiracım stopaj kesintisi yapamadığı için gelirim ne olursa olsun beyanname vermem gerekiyormuş..Doğru mudur..

CEVAP: Kiracınız sizin kira gelirinizden stopaj yapmakla yükümlü değildir ve yapmamaktadır. Dolayısıyla 29.000 TL ile karşılaştırma yapamazsınız. Stopaj yapılmamış kiralar 1.500 TL ve üzeri ise beyan edilecektir. Duyumunuz doğrudur.

  1. SORU: Merhaba, aylık 750 liradan kirada evim var. 2015 yılı içinde kiracım 5 aylık kirayı vermeden taşınıp gitti. Alabildiğim kiraları verdiğim hesap numarasına yatırmadılar. Her ay en az 3-4 kez kapısına gidip isteyerek alabildim. Beyanname verirken almadığım kiraları nasıl göstereceğim. Bankaya yatırmama meselesinin kiracıya bakan bir yaptırımı var mıdır?

CEVAP: Tahsil edemediğiniz kiralar gelir olarak kabul edilmez. Dolayısıyla kira gelirinize dahil edilmez. Sadece tahsil ettiğiniz kiraları dikkate almalısınız.

  1. SORU: 2015 kira gelirleri beyannamesi düzenlenip tahakkuk makbuzu tutarı 10gün önce hesaplandı internetten Nasıl ödeyebilirim?

CEVAP: Bağlı bulunduğunuz vergi dairesine, bağlı olduğunuz vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi dairelerine, tahsile yetkili banka şubelerine, www.gib.gov.tr adresinden anlaşmalı bankaların kredi kartıyla ödeyebilirsiniz.

  1. SORU: Yıllık kira gelirim 3600 TL bin altında beyanname vermeyeceğim vergi dairesine dilekçe vermem gerekir mi?

CEVAP: Dilekçe vermenize gerek bulunmamaktadır.

  1. SORU: 2015 yılında konut kira geliri olarak 20.500 tl ve tevkifata tabi işyeri kirası olarak brüt 11.500 tl elde ettim. Adıma 2.301 tl stopaj yatmış. İstisnalardan sonra toplam gelir 28.406 tl olup 29.000 tl nin altında kalıyor. Bu durumda nasıl beyanname vereceğim. Adıma kesilen stopaj ne olacak?

CEVAP: İşyeri kira gelirinizi dahil etmeden sadece konut kira geliriniz için beyanname vereceksiniz. İşyeri kira kazancınızdan yapılan stopajlar için bir işlem yapmayacaksınız (mahsup gibi).

  1. SORU: Aralik 2014’ten beri ilk kez kiracim oldu. 2016 vergi doneminde kira gelir vergisi odemekle yukumlu muyum?

CEVAP: 2015 yılı için elde ettiğiniz konut kira geliriniz 3.600 TL üzerinde ise beyanname vermek durumundasınız.

  1. SORU: Aylık kira gelirim 850 tl. işsizim. başka hiçbir gelirim yok. ne kadar vergi ödeyeceğim?

CEVAP: Yıllık konut kira geliriniz 10.200 TL yaptığından beyanname vermeniz gerekmektedir. Götürü gider yöntemini seçmeniz durumunda ödeyeceğiniz gelir vergisi 742,50 TL olmaktadır. Yarısını Mart ayı sonuna kadar, kalan miktarı ise Temmuz ayında olmak üzere iki eşit taksitte ödeyeceksiniz.

  1. SORU: Yıllık iş yeri kira bedeli 26.812,50 TL. Buraya ödenen stopaj 5362.5tl TL. Beyan sınırı altında kaldığım için beyanname vermeyeceğimi söylüyorlar. Ama adıma kesilen 1940 TL’yi almak için beyanname vermem gerekmez mi?

CEVAP: Beyanname vermenize gerek yoktur. Bu durum isteğe bağlı olmadığından beyanda bulunmak olanağına sahip değilsiniz.

  1. SORU: evimi kiralayıp kendim başka bir eve kiracı olarak çıktım. kira giderime ek olarak ödediğim site yönetim aidatları toplamını da gider olarak düşebilir miyim ?

CEVAP: Aidatları gider olarak düşmeniz mümkün değildir.

  1. SORU: 2015 yılında kiracımdan 5 aylık kira bedeli alabildim ve bu sebeple 2015 yılında toplam kira gelirim 3600 TL’den daha az durumda. Ödemediği diğer kiraları bu yıl gönderecek. Beyannameyi nasıl vereceğim.

CEVAP: 2015 yılında elde ettiğiniz kira tutarları 3.600 TL’nin altında olduğundan beyanname vermeyeceksiniz. 2015 yılında tahsil etmediğiniz kiraları dikkate almayınız.

  1. SORU: 2015 YILINDA VERGİ KESİNTİSİNE KONU OLAN 45.000 TL BRÜT KİRA GELİRİ ELDE ETTİM. YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİ VERECEKMİYİM?

CEVAP: Beyanname vereceksiniz.

  1. SORU: Merhaba, Bir adet kira geliri elde ettiğim dairem var.kendimde kirada oturuyorum. burası içinde kira ve aidat giderim var. Bankada çalışıyorum.gerçek gider yöntemine göre sorum : kira ödemelerimi ve aidat giderlerimi gmsi dan düşebilirmiyim.

CEVAP: Aidat ödemelerinizi gider olarak düşemezsiniz.

  1. SORU: bir işyerinin mülkiyeti eşlerden birine ait; bu işyeri kiraya verilirken diğer eş ile kira kontratı yapılıyor ve kira ödemesi ile stopajlar onun adına yatıyor bu durumda GMSİ beyanını hangi eş verecek. Vergi dairesi tahsil eden eş verecek diye cevap verdi? kararsız kaldım.

CEVAP: İşyeri mülkiyeti hangi eşe ait ise (tapu kimin üzerine ise) o kişinin beyanname vermesi daha uygun olacaktır. Bir dilekçe ile beyanname verilirken ödemelerin diğer eş adına yapıldığı belirtilebilir.

  1. SORU: kiracımla ,kiraları ödememesi nedeniyle mahkemelik durumdaydım.mahkeme 1 yıl sürdü.2015 yılı içinde hiç kira tahsilatım olmadı.2016 beyanname döneminde kira beyannamesi verecekmiyim .damga vergisi ödeyecek miyim?

CEVAP: 2015 yılında hiç tahsilat yapmadıysanız beyanname vermenize gerek bulunmamaktadır.

  1. SORU: Kira gelirim işyerinden banka dekontları ve muhtasarlarla ispatlı dır. Aldığım kira emsal bedelin altında kaldı? Nasıl beyan edicem. Farklı beyan edersem stopaj ne olcak?

CEVAP: 1999/1 Sıra No’lu Gelir Vergisi Kanunu İç Genelgesi uyarınca elde edilen gerçek kira gelirinin kira sözleşmesi, ödemeye ilişkin banka dekontu veya havale makbuzu, vb. belgelerle veya kiracının ifadesi ile ispat veya tevsik edildiği durumlarda ayrıca emsal kira bedeli karşılaştırılması uygulaması yoluna gidilmemektedir. Sözü edilen ispat veya tevsik işlemine ise, ancak beyan edilen kira gelirinin gerçek durumu yansıtmadığına ilişkin karinelerin bulunması veya vergi incelemeleri sırasında yetkililerce talep edilmesi durumunda başvurulmaktadır. Buna göre, kira gelirini tam ve doğru olarak beyan eden ve beyan ettiği tutarın gerçekte elde ettiği kira tutarı olduğunu kanıtlayabilen mükelleflerin, Vergi Usul Kanununa göre belirlenen vergi değerinin % 5’ine göre beyanname verme zorunluluğu bulunmamaktadır.( B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 73-956 sayılı ve 13/07/2011 tarihli İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI özelgesi).

  1. SORU: İki evden kira gelirim var. 1. si 3425 TL, 2. si 4112 TL. Kira geliri olarak toplamı mı göstereceğim, yoksa 1. si 3600 Tl nin altında olduğu için onu göstermeyecek miyim?

CEVAP: Kira gelirlerinizin toplamını dikkate almak durumundasınız. 3.600 TL konut istisnasından ise bir defa kişisel olarak yararlanabilirsiniz. Konut başına istisna hesaplanmaz. Dolayısıyla her iki gelirinizi de toplayıp, istisna ve gideri düşerek verginizi hesaplamanız ve buna göre beyanname vermeniz gerekmektedir.

  1. SORU: Eşim kendisine dükkandan işyeri geliri olarak 2015 yılında 11.000,00 tl kira geliri ve %50 sine sahip olduğu evden hissesine ait 7.075,00 tl kira geliri elde etti. İşyeri için kiracı 15.000,00 tl gider ve 3.000,00 tl vergi kesintisi göstermiş? Dükkan geliri içinde beyanname verecek mi? Verirse ödeyeceği vergi ne tutar, dahil edilmeyecek ise nasıl bir beyanname düzenlenecek ve vergi tutarı ne olacaktır?

CEVAP: Verdiğiniz bilgilere göre 11.000 TL işyeri kira kazancı, 7.075 TL konut kira geliri elde edilmiş. İşyeri kira kazancının brütü 13.750 TL dir. Konut kirası ile (istisna sonrası) toplam 17.225 TL yapar. 29.000 TL’yi aşmadığından sadece konut kira geliri beyan edilecektir.

  1. SORU: 2015 yılı mesken kira gelirim 3600 tl diyelim istisna tutarından faydalanabilir miyim?

CEVAP: Geliriniz 3.600 TL yi aşmıyorsa beyanname vermenize gerek bulunmamaktadır.

  1. SORU: Toplamda kirada olan üç tane dairemiz mevcuttur. Bu dairelerden alınan kira üç ayrı paya bölünmüştür. Beyanname verilirken iki beyannamenin adres ve ay kısımları yanlış verilmiştir fakat beyan edilmesi gereken toplam tutar doğrudur. Bu durumda beyannamelere ekstra düzeltme vermem gerekir mi?

CEVAP: Esasa ilişkin bir hata gibi görünmemekle beraber tavsiyemiz bağlı olduğunuz vergi dairesine sormanız yönündedir.

  1. SORU: 2015 yılında banka kredisiyle aldığım konutu kiraya verdim.2015 yılı toplam kira gelirim 4.200, TL’dir. 2015 yılında kullanmış olduğum konut kredisine ödediğim faiz tutarı ise toplam 6.268,01 TL’dir. Yıllık gelir vergisi beyannamesi verecek miyim?

CEVAP: Kira beyannamesi vermek durumundasınız. Ancak gerçek gider yöntemini seçerek bahsettiğiniz faiz giderlerinizi kazancınızdan indirim konusu yapabilirsiniz.

  1. SORU: 01.01.2016 tarihinden itibaren kira almaya başladım 25.Martta beyan vermem gerekiyor mu?

CEVAP: 2016 yılının başından bu yana kira geliri elde ettiğinize göre bu Mart ayında beyanname vermenize gerek yoktur. Bu sene elde ettiğiniz kiraları 2017 yılı Mart döneminde dikkate almanız gerekmektedir.

  1. SORU: Serbest meslek erbabıyım. Tevkifata tabii işyerim var. Brüt kira gelirim 12.500 TL. 2.500 TL adıma vergi ödenmiş. Beyannameme dahil edecek miyim?

CEVAP: Serbest meslek kazancınız ile işyeri kira gelirinizin brüt tutarını toplayınız. Toplam bulduğunuz miktar 29.000 TL’yi geçiyorsa işyeri kira gelirinizi beyannamenize dahil edeceksiniz.(GVK m.86).

  1. SORU: 12000- lira mesken kira gelirinin vergisi ne kadar olur. %100 hissesi şahsıma ait.

CEVAP: Başka bir gelirinizin olmaması ve götürü gider yöntemini seçmeniz durumunda iki eşit taksitte toplam 945 TL vergi ödemeniz gerekmektedir.

  1. SORU: Bir yakınımız evini kiraya verdi bu konularda bilgisi olmadığı için ben araştırıyorum bir yardımınıza ihtiyacım var.01.01.2016 tarihinden itibaren kira geliri elde etmeye başladı bunun için beyan vermesi gerekiyor mu? Bir işlem yapması gerekiyor mu ?2017 Mart ayında mı beyan verecek?

CEVAP: 01.01.2016 yılından itibaren gelir elde ettiğinden 2017 Mart döneminde beyanname vermesi gerekmektedir.

  1. SORU: Yurt disina gecici gorevlendirilmeyle, is yerimin konusuyla ilgili olarak yuksek lisansa gonderildim. Devlet memuruyum. Burada hicbir gelirim yok. Turkiyede kira gelirim var. Buradaki kirami gider olarak beyan edebiliyor muyum.

CEVAP: Resmi daire ve müesseselere veya merkezi Türkiye’de bulunan teşekkül ve teşebbüslere bağlı olup adı geçen daire, müessese, teşekkül ve teşebbüslerin işleri dolayısıyla yabancı memleketlerde oturan Türk vatandaşları, Türkiye’de kendisine ve eşine ait bulunan gayrimenkulleri mesken olarak kiraya vermeleri ve gerçek gider usulünü seçmeleri halinde, yabancı ülkede oturdukları yer için ödedikleri kira bedellerini elde ettikleri kira gelirlerinden indirebileceklerdir. Diğer taraftan, yurt dışında ödenen kiraya ait belgenin Türkçe’ye çevrilmiş bir örneğinin bulunulan ülke Büyükelçiliğine tasdik ettirilecek ve istenildiğinde ibraz edilecektir. (Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı’nın B.07.4.DEF.0.06.11/GVK-12074 sayılı özelgesi).

  1. SORU: 72. sırada 2015 yılında, mesken ve işyeri kira gelirim 95.100 TL, 5 aylık asgari ücret gelirim 6.200 TL, 7 aylık emekli maaşım 9.750 TL olarak toplam 111.050 TL gelirim olmuştur. 3.600 TL istisna indiriminden faydalanabilir miyim? şeklindeki soruya gelirlerinizin toplamı 106.000 TL’yi aştığından istisnadan yararlanmanız mümkün değildir. Sayın yetkili Bir işverenden aldığım ücreti ve emekli aylık gelirimi neden 106.000 TL ye dahil ettik.Bu cevap durumunu anlayamadım.

CEVAP: GVK’nun 21. maddesine göre İstisna haddinin (3.600 TL) üzerinde hasılat elde edenlerden, beyanı gerekip gerekmediğine bakılmaksızın ayrı ayrı veya birlikte elde ettiği ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının gayri safi tutarları toplamı 106.000 TL’yi aşanların konut istisnasından faydalanması mümkün değildir. Dolayısıyla söz konusu soruda kişinin gelirleri bu rakamı aşmış olduğundan konut istisnasından faydalanamaz.

Print Friendly, PDF & Email

İlginizi Çekebilir...

17 Yorum

  1. Ilkdennur dedi ki:

    1250 TL aylık kiramı ev sahibimin öğrenci olan kızlarının banka hesabına yatırıyorum. Eft yaparken bu bir kira odemesidir seçeneğini seçiyorum. Yani yillik 15.000 kira geliri var. Ancak ogrenci olmasi ve sadece eft yaparken kira oldugunu belirttigim icin kızları vergiye tabi olur mu?

  2. Özgür Biyan dedi ki:

    Asıl olarak beyanname vermesi gereken ev sahibinizdir. Kızları değil tapu sahibi olarak kendisinin beyanname vermesi, ancak ödemeyi o şekilde aldığını belirtmesi gerekmektedir.

  3. Mehmet kademli dedi ki:

    Kamuya sözleşmede konut (lojman) olarak kiraya verilen ve tevkifata konu edilip % 20 stopaj kesilen bir meskenin beyannamesi mesken olarak mı konut olarak mı verilir? Konut olarak verilirse gelir vergisi tevkifatından mahsuplaşma mümkün müdür yoksa bu sadece işyeri beyannameleri için mi geçerlidir?
    Teşekkürler

  4. Mehmet kademli dedi ki:

    Bir önceki soruda maddi yanlışlık oldu, doğru soru bu gayrımenkulün beyannamesi işyeri beyannamesi mi mesken beyannamesi mi olarak verilmelidir? Mesken olarak verilse de vergi tevkifatından mahsuplaşma mümkün müdür olacaktı. Tekrar teşekkürler

  5. Özgür Biyan dedi ki:

    Anladığım kadarı ile sözleşmede konut ancak uygulamada işyeri gibi vergilenen taşınmazınızdan % 20 kesinti yapılmış. Kanaatimce mesken olarak kiraya verilmesi yönünde sözleşme yapılmış ve gerçekten mesken olarak kullanılıyorsa taşınmazınızdan kesinti yapılmaması gerekir.
    Diğer yandan işyeri kira geliri olarak beyan ederseniz (yani beyanname verirseniz) mahsuplaşma yapabilirsiniz.

  6. Mehmet kademli dedi ki:

    Yanıtınız için teşekkürler.
    Vergi stopajının kamu kurum ve kuruluşları için zorunlu olduğu söylendi. Yani mesken olarak kullanılsa da zorunlu stopaj yapılıyor. Bu durumda işyeri olarak değerlendirilebilir herhalde

  7. Özgür Biyan dedi ki:

    Evet…

  8. Mehmet kademli dedi ki:

    Çok teşekkürler iyi çalışmalar

  9. eziz dedi ki:

    emlekden kiraya daire aldim kira parasi 600 tl zonguldakda ogreniciyim 1 senelik sozlesme yaptim su anda yanmdeki arkadaslar okumicam diye okulu birakdilar ben tek basima kaldim tek basima odemek durumum yok sozlesmeyi iptal etmek imkanim varmi kendim turkmenistanliyim universite ogrenicisiyim

  10. Özgür Biyan dedi ki:

    Ev sahibinizle konuşun. 1 ay içinde çıkmak istediğinizi durumunuzu anlatarak izah edin. Yeni bir kiracı arayışı başlasın. Siz de sözleşmeyi iptal ettiğinizi tebliğ etmiş olursunuz. Yeni kiracı adaylarına istedikleri zaman evi görmelerini sağlamalısınız.

  11. Eda dedi ki:

    Slm kendim kirada oturuyorum kira bedeli 800 tl 1 tanede evimiz var orayida kiraya vericez 800 tl kiraya vericem vergisi vermelimiyim bilgilendirirseniz sevinirim

  12. zehra dedi ki:

    2013 yılında taşındığımız evin kontratını eşim kendi adına yapmıştı. eşim 2015 yılının haziran ayında evi terk edip başka bir eve taşındığı için kirayı 2015 yılı ağustos ayından beri ben ödüyorum. ayrıca bir de benim üzerime olan evimin kirasını da 2016 yılı kasım ayına kadar eşim alıyordu. (2011 yılından beri)bu yılki kontrat artışı tarihinde kontratı kendi üzerime yaptım. oturduğum evin kirası 1575 tl. kendi evimden aldığım kira ise aylık 1000 tl. kamuda çalışıyorum. aldığım kira gelirine ilişkin vergi ödememek için kontrat eşimin üzerine olduğundan gider olarak gösterebilir miyim. kirayı ev sahibine banka yoluyla gönderiyorum. kiracıdan aynı şekilde alıyorum. yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

  13. zehra dedi ki:

    mail adresimi yanlış yazmışım. düzelterek gönderiyorum.

  14. burcin dedi ki:

    MERHABALAR BEN EVİMİ 850 TL YE KİRAYA VERDİM, 1300 TL YEDE KİRADA OTURUYORUM BANA VERGİ ÇIKAR MI

  15. Özgür Biyan dedi ki:

    Beyanname vereceksiniz ama kendi kiranızı düşünüz. Vergi çıkmayacaktır.

  16. Özgür Biyan dedi ki:

    Fiili olarak ödemeleri siz yaptığınızı banka kanalı ile ispat edebiliyorsanız, gider gösterebilirsiniz. Kendi kiranızı elde ettiğiniz kiranızdan düşmeyi unutmayın. Gerçek gider yöntemini seçeceksiniz. Beyanname zamanı yeniden mesaj atın.

  17. Özgür Biyan dedi ki:

    Beyanname vereceksiniz, gerçek gider yöntemini seçiniz. Vergi çıkmaz.

Bir cevap yazın

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.