Apartman ve Site Yönetimi Hukuki ve Mali Rehberi – 8. Baskı Çıktı


Apartman ve Site Yönetimi Hukuki ve Mali Rehberi kitabının 8. baskısı yayınlandı.

ÖN SÖZ

2020 ve 2021 yılı küresel salgın nedeniyle tüm dünyada oldukça çetin şartlarda geçen bir dönemdi. 2022 ve sonrası için öngörüde bulunmak ise zor görünüyor. Diğer yandan bir müddet daha salgının hayatımıza etki edeceğini söyleyebiliriz. Salgın döneminde apartman ve site yönetimlerinin faaliyetlerinde aksamalar yaşandı. Toplantıların gerçekleştirilememesi karar alınmasına engel oldu. Karantina altına alınan kat malikleri ve yöneticiler görevlerini yerine getirmede sorun yaşadı. Yaşam durma noktasına geldi. Özellikle pandemi nedeniyle beklenmeyen hallerle karşılaşan apartman ve site yönetimlerinin sorunları farklılaştı ve Kat Mülkiyeti Kanunu’nun (KMK) yetersizliği bir kez daha anlaşıldı. Öte yandan esas önemlisi artık apartman ve site yönetimi faaliyetlerinin profesyonelleşmesine yönelik regülasyonlar yapılması kendini iyice hissettirmeye başladı. Konusunda ehil yöneticilerin önemi daha net ortaya çıktı. Ayrıca yönetim planlarının detaylıca hazırlanmasının da ne kadar önemli olduğu daha da somut belirginleşti. Bu konularda ya da yaşanan diğer sorunlarda her zaman olduğu gibi kat maliklerine ve profesyonel yönetimlere en büyük tavsiyemiz, yönetim planlarını olabildiğince kapsamlı hazırlamalarıdır. KMK’nın yetersiz kaldığı hususlarda hatta bazı noktalarda ondan daha öncü konumda kurtarıcı rolünde olan (ya da olması gereken) yönetim planlarının, detaylı ve hukuka uygun bir şekilde tanzim edilmesi gerekmektedir.

İşte bu gelişmeler ve ivedi beklentiler bir yana kat malikleri ile profesyonel yönetimlere faydalı olması amacıyla kaleme alınmış olan ve 15 yılı aşkındır siz okurların katkıları ve eleştirileri ile gelişmeye devam eden kitabımın sekizinci baskısını oluşturmanın mutluluğunu yaşıyorum. Çalışmamızın bu baskısında da kanuni değişiklikler yapılarak güncellenmiş ve revizyonlar yapılmıştır. Tüm metin yeniden okunmuş ve anlatımın daha iyi olması için bazı düzeltmeler yapılmıştır. Bunun yanında kısaca;

– Zamanla oldukça kapsamlı hale gelen çalışmaya “Kavram Dizini” ilave edilmiştir. Böylece okurların çalışmanın hemen başındaki kavram dizinini kullanarak anahtar kelimeler aracılığı ile aradığı bilgilere daha hızlı ulaşmalarına olanak sağlanmıştır.

– Vergi kanunlarında yapılan son düzenlemelere göre ilgili bölümler güncel hale getirilmiştir.

– Yöneticilerin vergi hukuku karşısındaki sorumluluğuna ilişkin kısım eklenmiştir.

– Yöneticilerin görevleri bölümü sistematik hale getirilerek, çalışmanın farklı yerlerinde yer alan ve yöneticilerin bilmesi ve dikkat etmesi gereken bilgiler aynı başlıkta toparlanmıştır.

– Bağımsız denetim hususunda merak edilenlere ilişkin bilgiler ilave edilmiştir.

– Yöneticilerin uygulamada sıkça karşılaştığı ve temel olarak bilmesi gereken mali belgeler bölümü eklenmiştir.

– Apartman ve Site Yönetimlerinin vergi incelemeleri karşısındaki durumuna ilişkin bilgi ve yorumlara yer verilmiştir.

– Kişisel Verilerin Korunması Kanunu karşısında apartman ve site yönetimlerinin durumuna ilişkin kısım ilave edilmiştir.

– Kapalı otoparklara LPG’li araç konulması, kapıcının sigorta ettirilmesi, Muhtasar ve Aylık Prim Hizmet Beyannamesi verilmesine ilişkin yükümlülükler, vergiden muaf esnaftan ya da belge veremeyen kişilerden yapılan mal ve hizmet alımları, KDV açısından dikkat edilmesi gereken hususlar ve Damga Vergisi bölümlerinde ilave/revize/güncellemeler yapılmıştır.

– Her baskıda olduğu gibi güncel yargı kararları ve özelgelerin sayısı artırılmış, uygulamada sorulan soru ve onlara verilen cevaplara da ilaveler yapılmıştır.

31.12.2021 itibariyle mevzuat kısmı güncellenmiştir.

İÇİNDEKİLER KISMI VE BAZI SAYFALARDAN KESİTLER İÇİN BURAYI TIKLAYABİLİRSİNİZ.

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN BURAYI TIKLAYABİLİRSİNİZ.

Print Friendly, PDF & Email

İlginizi Çekebilir...

Bir cevap yazın

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.