Gayrimenkulden Para Kazanmak Güzel De, Ya Vergisi…

Dr. Özgür Biyan – Emlak Pazarı Dergisi / Aralık 2012

Dünya’da mekan Ahirette iman demişler.. Nedendir tartışılır, küçük yaşlardan bu yana hep ev sahibi olmamız hususunda büyüklerimiz telkinlerde bulunmuşlardır. Sanki evimiz olmasa hayatın kalanını büyük sıkıntılar ya da mutsuzluklarla geçirecekmişiz gibi. Tabi birçoğumuz da bu hedef doğrultusunda çalışır, didiniriz. Bu konuyu bir kenara bırakıp konumuza geçelim.

Bu yazımız her ne kadar sadece yaşadıkları ev dışında mülkü olmayanlar açısından önemli görülmeyebilirse de sahip oldukları konut ya da konutlarından kiralama yoluyla kazanç elde edenler için.

Kiralarken Kontrat Yapmayı Gözden Kaçırmayın

Her ne kadar “onu zaten unutur muyuz?” deseniz de halen Türkiye genelinde bu işin önemi yeterince anlaşılmış değil. Unutmayın söz uçar yazı kalır. O nedenle ev sahibi de olsanız kiracı da olsanız haklarınız, sorumluluklarınız sözleşmelerle belirlenir. Bundan daha önemlisi bir uyuşmazlık olması durumunda ispat aracıdır.

Konut Olarak Kiralarda İstisnayı Unutmayın

Ülkemizde gayrimenkul olarak kabul ettiğimiz varlıkların kiralanmasından elde edilen gelir “gayrimenkul sermaye iradı” olarak isimlendirilmektedir. Elde edilen kazanç üzerinden beyanname verilir ve üzerinden vergisi ödenir. Konut olarak elde edilen kazançların 2012 yılı için 3.000 TL’sı da vergiden istisna tutulmuştur. Eğer elde ettiğiniz yıllık kira toplamı bu rakamı aşmazsa beyanname vermenize gerek bulunmamaktadır.

Giderlerinizi Kazancınızdan Düşebilirsiniz.

Bu arada elde ettiğiniz kazancınızdan yıl içinde konutunuzla ilgili giderlerinizi indirmeniz kanunen mümkündür. Örneğin, ev sahibi olarak varsa ödediğiniz aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri ile idare giderleri; sigorta giderleri; kredi faizleri; onarım giderlerini kazancınızdan düşebilirsiniz. Hatta ev sahibi olmanıza rağmen siz de başka bir evde kirada oturuyorsanız, ödediğiniz kira bedelini de kazancınızdan düşebilirsiniz. Şunu da unutmayın, yaptığınız harcamalarınızın belgelerini mutlaka saklamalısınız.

Götürü Gider Uygulaması

Yukarıdaki şekilde giderlerinizi belgelerinize dayanarak kazancınızdan düşebileceğiniz gibi tüm bunları bir kenara bırakıp kanuni bir hakkınızı da kullanabilirsiniz. Götürü gider yöntemi adı verilen ikinci tercihe göre isterseniz, herhangi bir belgeye dayanmaksızın, istisna sonrası beyan edeceğiniz miktarınızın % 25’ini gider olarak kazancınızdan düşebilirsiniz.

Örneğin yıllık 5.000 TL kira geliri ettiğinizi düşünelim. Bu durumda istisna sonrası kalan kısım 2.000 TL olacaktır. 2.000 TL’nin %25 ‘i 500 TL’yi gider olarak indirebilirsiniz. Böylece 1.500 TL üzerinden verginiz hesaplanacaktır.

Kiraların Bankadan Yatırılması Gerekiyor

Unutulmaması gereken bir konu da kiraların ödenmesi hususunda bankaların kullanılması gerektiği. Eğer kira bedeli 500 TL ve üzerinde ise kira bankadan ya da PTT kanalı ile yapılması gerekiyor. Aksi durumda hem ev sahibine hem de kiracıya en az 280 TL’den başlamak üzere ceza kesiliyor.

Print Friendly, PDF & Email

İlginizi Çekebilir...

Bir cevap yazın

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.