Apartman ve Sitelerde Yeni Yönetim Anlayışı

APARTMAN VE SİTE YÖNETİMLERİNDE YENİ YÖNETİM ANLAYIŞI: PROFESYONEL SİTE YÖNETİMİ VE

ÖNEMİ

Kanaatimce apartman ve site yönetimleri için “nereden nereye” ifadesinin kullanılması bugün için en doğru ifadelerden biri… Bir zamanlar apartmanımızı rahatlıkla idare eden emekli Mehmet Amca, apartman ve sitelerin bugün geldiği durumu hayal bile edemezdi. Bir zamanlar birkaç daireden oluşan apartmanlar, günümüzde yerini onlarca bloklardan oluşan sitelere ve yaşam alanlarına bıraktı. Komşu olarak nitelenecek insanlar 5-10 kişi iken bugün yüzlerle hatta binlerle ifade ediliyor. 5-10 kişi iken sorunlar rahatlıkla çözülürken bugün için olası sorunların üstesinden gelmek o kadar da kolay değil.

Bu duruma paralel olarak siteler, rezidanslar, villalardan oluşan lüks yaşam alanlarının ihtiyaçları da değişti… Bir zamanlar
sadece kapıcı Ömer Ağabey’den oluşan apartmanımızın kadrosu artık 3-5 kişi ile de ifade edilmiyor. Bugünün yaşam alanlarında onlarca kişiyi bulan çalışanlar mevcut… Güvenlik görevlisinden bahçıvanına, spor hocasından kat görevlisine, muhasebecisinden avukatına kadar, hatta profesyonel idari müdürü olan yaşam alanları hayatımızın içinde yerini almış durumdalar… Bunların sayısının artacağını söylemek de herhalde zor olmasa gerek… Çalışan sayısının artışı yanında bahse konu yaşam alanlarında mülk sahibi olan kat maliklerinin sayısında da ciddi artış var. Binlerle ifade edilecek miktarda kat maliki olan yaşam alanlarının sayısı da her geçen gün artıyor. Burada yaşayan kişi sayısı ailelerle birlikte oldukça ciddi
rakamlara ulaşabiliyor. Öyle ki küçük bir kasaba veya ilçe nüfusuna ulaşan yaşam alanları mevcut… Tabi bu oluşumların sonucunda, bu kadar büyük kitlelere hitap etmek, ihtiyaçlarını karşılamak, sorunlarını çözmek, bu kişilere hizmet
edenleri sevk ve idare etmek de ayrı bir uzmanlık alanı olarak karşımıza çıkıyor… Kabul etmek gerekir ki bu iş artık sıradanlıktan çıkmış, ciddi bir bilgi ve birikim gerektiren profesyonel bir meslek haline bürünmüş durumdadır.

İşte profesyonel site yöneticiliğinin önemi de burada başlıyor. Ciddi ekibe sahip profesyonel yönetim şirketleri piyasada yerini aldı. Bünyelerinde işletme, muhasebe, hukuk, halkla ilişkiler vb. alanda uzmanlaşmış kişileri çalıştıran bu şirketler, sorunların hızlı çözümünde etkin rol oynayabiliyor. Biliyorsunuz dişimiz ağrımadan diş hekimine gitmeyiz… Ancak bu şirketler tam tersi sorunlar çıkmadan, her şeyi kurallara bağlıyor ve önlemleri önceden alıp hak ve yükümlülükleri açık olarak tespit ediyor. Böylece kat malikleri de açık bir şekilde hak ve yükümlülüklerini biliyor ve ona göre hareket ediyor. Aykırı davrananlar da elbette hukuki yollarla izleniyor. Böylece kurumsallaşmış bir site yönetimi yaratılıyor.

Kaldı ki birbirini tanımayan, tanıması da mümkün olmayan ancak ortak alanlarda yaşamaya devam eden binlerce kişinin bulunduğu sitelerin yönetiminde profesyonel kişilere ihtiyaç duymamak kaçınılmaz bir hal aldı. Kat maliklerinin ödevlerini zamanında yerine getirmesinden tutun da, çalışanların işini doğru düzgün yapmalarına kadar her şeyi takip eden profesyonel kurumlarla birlikte çalışmak zorunlu bir hal alıyor. Kişisel tavsiyemiz özellikle belli bir hacme ulaşmış çok yönlü tesislere  sahip site yönetimlerinin mutlaka profesyonel kişi ya da kurumlardan destek almaları yönündedir.

Bu tip kurumlarla çalışmak sadece site sakinlerini değil, site çalışanları açısından da avantaj yaratmaktadır. Zira bu sayede site çalışanları da haklarını ve yükümlülüklerini bilmekte, daha huzurlu ve kurumsallaşmış bir şekilde çalışmaktadırlar. Dolayısıyla site yönetim firmalarının dolaylı ya da doğrudan pek çok faydası olduğu açıktır.

“Site Yönetimleri Dergisi” Yayın Hayatına Başlıyor…

Site yönetimlerinin her an ihtiyaç duyabileceği, güncel gelişmelerin tartışılacağı, önemli bir boşluğu dolduracak olan “SİTE 2023 – Site Yönetimleri Dergisi” yayın hayatına başlıyor… Uygulamacı ve akademisyenlerin bir arada olacağı dergide ilk sayıdan itibaren birlikte olacağız. Dergimize yayın hayatında başarılar diliyor ve sektörde faydalı olmasını temenni ediyorum.

Bu vesile ile her sayıda beraber olacağımız “mali mevzuat” köşemizde site yönetimlerini yakından ilgilendiren mali hukuk konularında bilgi paylaşımında bulunacağız. Bunun yanında tarafımıza gelen soruların cevaplarına da yer vereceğimiz köşemizde, site yönetimlerinde can alıcı ve tartışılan hususlara açıklık getireceğiz. Mali konularla ilgili sorularınızı bekliyorum. Bir sonraki sayıdan itibaren önemli konularda görüşmek üzere…

Dr. Özgür BİYAN

22.08.2011

ozgurbiyan@hotmail.com

Print Friendly, PDF & Email

İlginizi Çekebilir...

Bir cevap yazın

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.