Apartman ve Site Yönetimlerine Yeni Bir Yükümlülük: İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi


Apartman ve Site Yönetimlerine Yeni Bir Yükümlülük: İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi

Emlak Pazarı Dergisi – Ağustos 2012

Dr. Özgür BİYAN

Apartman ve site yaşamının hızla değiştiği ve geliştiği şu dönemde, yönetimlerin de yükümlülükleri artmaya başladı. Kat malikleri sayısının artması, daha fazla aktivitenin site kapsamında dahil edilmesi artık profesyonel bir yönetim yaklaşımını zorunlu kılıyor. Bir kapıcı ve kaloriferci çalıştıran siteler geçmişte kaldı. İdari müdür, muhasebeci, spor hocası, güvenlik görevlisi, kat görevlisi, temizlik görevlisi ve benzeri personel gereksinimi arttı. Konforlu, güvenli ve komple bir yaşam isteği beraberindeki yükümlülükleri de artırıyor.

İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu

Bunlara geçtiğimiz günlerde çıkan bir Kanun ile bir yenisi daha eklendi. 30 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile gelen düzenlemelerden apartman ve site yönetimleri de nasibini alacak gibi görünüyor.

Aslında işverenleri hedef alan Kanundaki şartları apartman ve site yönetimleri de taşıyorsa yeni yükümlülüğe hazır olun. Site yönetimleri işçi statüsünde eleman çalıştırırsa ya da kapıcı dahi (yani bir kişi) çalıştırıyorsa, çalışanı için iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurmak ya da bu kişilerin yürüteceği hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak yerine getirmek zorunda kalacak. Dolayısıyla yönetimin kat malikleri ile toplantı yapmalarında fayda var.

Dikkat: Cezası ağır…

Yukarıdaki yükümlülüklerini yerine getirmeyenleri bekleyen bir sürpriz var. İş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimi görevlendirmeyen site yönetimleri görevlendirmediği her bir kişi için beşbin Türk Lirası, aykırılığın devam ettiği her ay için yine beşbin Türk Lirası idari para cezası ile karşı karşıya kalabilir.

Bu sonuçla örneğin her iki pozisyondaki kişileri görevlendirmeyen yönetimler adına 5.000 TL x2= 10.000 TL ceza uygulanacak demektir. Demek ki bir yıl boyunca iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimi çalıştırmayanlar 120.000 TL gibi ciddi bir ceza ile yüzleşmek zorunda kalabilir.

Ne Zamandan İtibaren Yükümlülük Başlayacak?

Kanun’un verdiği yetki ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bir tebliğ yayınlaması bekleniyor. Tebliğ ile beraber apartman ve sitelerin tehlike sınıfları belirlenecek ve hangi tarihten itibaren sorumluluğun başlayacağı netlik kazanmış olacak.

Bakanlık tebliğinde apartman ve site yönetimlerini az tehlikeli sınıfta değerlendirirse işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu 30 Haziran 2014 tarihinden itibaren; çok tehlikeli sınıfta değerlendirirse 30 Haziran 2013 tarihinden itibaren iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimi çalıştırılmak zorunda kalınacak. Yönetimlerin bir an evvel bu konuyu gündeme taşımalarında fayda var.

Print Friendly, PDF & Email

İlginizi Çekebilir...

Bir cevap yazın

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.