Yan Dairede Sabahlara Kadar Devam Eden Film Çekiminden Rahatsız Olan Nilüfer Hanım Ne Yapacak?

Dr. Özgür BİYAN / Emlak Pazarı Dergisi, Ocak 2013

Komşuluk ilişkilerimizde birbirimize saygı duyarak yaşamak çağdaş bireylere yakışan davranışlardan biridir. Herkesin de bu seviyede davranması beklenir. Oturduğunuz dairedeki yaşam tarzınız, tefrişinde kullandığınız eşyalar çevrenize zarar ve rahatsızlık vermediği sürece keyfinize kalmış bir durumdur. Ancak zaman zaman sahip olduğu evini farklı şekillerde kullanan ya da kiralayanlar da olabilir.

Okurlarımızdan Nilüfer Hanım’ın da başına gelenler işte bu duruma örnek olmak üzere “olmaz böyle şey” denilen durumlardan. Nilüfer Hanımın oturduğu evin yan dairesi bir film şirketine kiralanınca ne kadar büyük bir sorunla karşı karşıya kaldığını anlamış… Sabahlara kadar süren dizi çekimleri nedeniyle uyku sorunu yaşadığı gibi, huzurlu bir şekilde evinde oturamaz olmuş. Site yönetimi ve komşusu ile konuşmasına rağmen işin içinden çıkamamış.

Hangi Faaliyetler Yapılamaz?

İlk olarak şunu açıkça söyleyelim. Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca bir ana gayrimenkulün kütükte mesken, iş veya ticaret yeri olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuvarı gibi müesseseler kurulamaz. Üstelik kat malikleri buna aykırı sözleşme yapsalar dahi bu sözleşmeler geçerli değildir. Sadece dispanser, klinik, poliklinik niteliğinde olmayan muayenehaneler bu hükmün dışındadır.

Kat Maliklerinin İzni Gereken Faaliyetler

Anagayrimenkulün, kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkân, galeri ve çarşı gibi yerler, ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği kararla açılabilir.

Kat maliklerinden biri kat malikleri kurulunun onayını almadan veya olumsuz karara rağmen mesken olarak kayıtlı dairesini işyeri haline getirirse bu kat maliki hakkında dava açılabilir. Kat maliki söz konusu yeri kiraya vermişse, husumet hem kat malikine hem de kiracıya yöneltilebilir. Davayı kat maliklerinden biri veya tümü, yönetici ya da kat malikleri kurulunun yetki verdiği biri açabilir. Dava, gayrimenkulün bulunduğu Sulh Hukuk Mahkemesinde açılır.

Avukat ve Mali Müşavir Ofislerine Özel Durum (Daha fazla bilgi için tıklayınız).

Bu arada avukatlar ve mali müşavirler için farklı bir durum var. 25.02.2013 tarihine kadar avukatlık büroları, serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavir büroları apartmanlardaki faaliyetlerine devam edebilecekler. Ancak bu tarihe kadar meslek yasalarında değişiklik yapılması gerekiyor. Kat Mülkiyeti Kanununa göre bu tarihe kadar değişiklik yapılmak durumunda.

Kanaatimizce bu tarihe kadar bir değişiklik yapılmaz ve belirsizlik devam ederse, avukatlık bürolarının, serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavir bürolarının “yasak işler” kapsamında düşünülmesi gerekir ve bu durumda bu faaliyetlerin apartman ve sitelerde sürdürülebilmesi için kat maliklerinden oybirliğine dayanılarak karar alınması icap edecektir.

2013 yılının herkes için iyi bir yıl olmasını dilerim… Mutlu yıllar…

Print Friendly, PDF & Email

İlginizi Çekebilir...

Bir cevap yazın

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.