Emlak Vergisi Zamanı ve Hatırlatmalar

Dr. Özgür BİYAN – Emlak Dünyası Dergisi, Mayıs-Haziran 2013.

Ülkemizde tahsil edilen servet vergilerinden biri de emlak vergisidir. Gayrimenkul sahibi olanların çeşitli oranlarda emlak vergisine tabi olmakta ve vergi her yıl iki eşit taksitte ödenmektedir. Birinci taksit Mayıs ayının son gününe (31 Mayıs), ikinci taksit ise Kasım ayının (30 Kasım) son gününe kadar ödenir. Bu günler tatil gününe denk gelirse takip eden ilk iş gününde ödeme yapılır. Ödemenin geciktiği hey ay için % 1,40 oranında gecikme zammı tahsil edilir.

EMLAK VERGİSİ ORANINI BİLİYOR MUSUNUZ?

Emlak Vergisi oranı, gayrimenkulün bulunduğu yere göre değişmektedir. Konut, işyeri (büro, dükkân mağaza vb.), arsa ve arazi olma durumuna göre taşınmazların tabi olduğu oranlar çeşitlenmektedir. Hatta büyükşehir belediyesi sınırları içinde olanlar ayrı vergi oranlarına tabidirler.

 

2013 YILI EMLAK VERGİSİ ORANLARI

Gayrimenkulün cinsi

Büyükşehir Belediyesi

Sınırları İçinde

Diğer Yerlerde

Mesken

Binde 2

Binde 1

İşyeri

(mesken dışı kullanılanlar)

Binde 4

Binde 2

Arsa

Binde 6

Binde 3

Arazi

Binde 2

Binde 1

 

YENİ EMLAK ALANLAR EMLAK VERGİSİNİN BİR KISMINI ÖDEMEZ

Mesken olarak kullanılan bina veya apartman dairelerinin vergi değerinin 1/4’ü, inşalarının sona erdiği yılı takip eden bütçe yılından itibaren 5 yıl süre ile geçici muafiyetten faydalandırılır. Diğer deyişle yeni inşa edilen binalardan konut alanlarda, iktisap (edinme) tarihini izleyen 5 yıl boyunca, konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, “beş yıl süre” ile emlak vergisinden muaf tutulur.

Örneğin büyükşehir belediye sınırları içinde 3 Mart 2012 de inşaatı biten ve 9 Temmuz 2012’de satın alınan bir apartman dairesinin emlak vergisi değeri 300.000 TL olsun. Bu durumda 2012, 2013, 2014, 2015 ve nihayet 2016 yılındaki emlak vergisi hesaplanırken, 300 bin TL üzerinden değil, ¼ oranında indirime isabet eden 75 bin TL indirildikten sonra kalan 225 bin lira üzerinden emlak vergisi hesaplanacak ve ödenecektir. Bu durumda 600 TL yerine 450 TL emlak vergisi ödenir.

EMLAK VERGİSİ BİLDİRİMLERİ

Emlak Vergisine ilişkin bildirimler, emlağın satın alındığı yılın sonuna kadar yapılabilir. Örneğin 2013’te satın alınan bir gayrimenkul için 2013 yılı içinde emlak vergisi ödenmez. Emlak vergisi ödemeleri 2014 yılında başlar. Ancak 2013 yılı sonuna kadar (31 Aralık) ilgili belediyeye “emlak vergisi bildirimi” verilmek zorundadır (Yılın sonuna 3 aydan daha az kala satın alınanlar da 3 ay ilave edilir). Gayrimenkul satıldığında ise satılan yılın vergileri satıcı tarafından ödenir. Ve mükellefiyet kapattırmak için yine ilgili belediyeye başvuru yapılır.

EVHANIMLARI, İŞSİZLER, ENGELLİLER, DUL VE YETİM AYLIĞI ALANLAR VE GAZİLERİN DURUMU

Kazancının tamamı sosyal güvenlik kurumlarından (SGK) emekli aylığı, dul yetim aylığı gibi gelirlerden oluşanlar, hiç bir geliri olmayan ev hanımları ve işsizler, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri, “indirimli (sıfır oranlı) Emlak Vergisi” uygulamasından yararlanabilirler, yani hiç emlak vergisi ödemezler.

Bu avantajdan yararlanabilmek için yukarıdaki kişilerin tek bir konuta sahip olması ve sahip oldukları konutun brüt alanının 200 m2’yi aşmaması gerekmektedir.

Son olarak bu avantajdan yararlanmak isteyenler belediyelerden elde edebilecekleri formları doldurarak başvurmak zorundadırlar. 

Print Friendly, PDF & Email

İlginizi Çekebilir...

Bir cevap yazın

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.